Виглядає як неадекват! Експерт розповів в яку «копієчку» влетить українцям чергове бажання Зеленського

Uncategorized

За словами політолога, команда глави держави занадто пізно подумала про всеукраїнське соцопитування.

Всеукраїнське опитування від президента Володимира Зеленського в перспективі може обійтися державі як справжній референдум – від одного до декількох мільярдів гривень.

Загрузка...

Про це в коментарі APnews повідомив політичний експерт Володимир Воля.

За словами політолога, команда глави держави занадто пізно подумала про всеукраїнське соцопитування. Для того, щоб адекватно вирішувати всі організаційні питання з цього приводу, потрібно було починати хоча б в середині літа.

«Я думаю, що вони пізно згадали про опитування, тому що залишається 12 днів і у мене таке питання: чи то команда президента наївна, чи то вони свідомо маніпулюють опитуванням для того, щоб цифри, які вони потім отримають, сказати що це – репрезентативні результати.

Опитування виходить всеукраїнське і парламент повинен був затвердити відповідний бюджет, тому що це друк питань, це робоча група повинна працювати, яка затверджує перелік питань, сам друк опитувальних листів. Тобто, те, що потрібно було б розвести по всіх виборчих дільницях. Плюс — хто і як рахуватиме все це?

Loading...

Дуже багато питань. Ця ідея виглядає якоюсь неадекватною з точки зору реалізації.

Похвально, що президент прагне цікавитися думкою громадян, якщо тільки це не маніпуляція. Але все ж таки за 12 днів говорити про опитування при тому, що на підготовку потрібно виділити величезні кошти», — наголосив Воля.

Політолог наголосив, що ціна питання такого заходу може коштувати державі від мільярду гривень.

«Для мене було дивним почути, що 25 жовтня буде всенародне опитування.

Перелік цих питань повинен затвердити парламент, Кабінет міністрів, щоб потім, після обговорення в Раді, була отримана згода більшості народних депутатів, тому що це питання не якихось розмов і обміну думками. Це питання великих державних видатків, майже як на референдум. Це не декілька мільйонів, це більше мільярда, а то і декілька.

Це фактично як фінансування всенародного референдуму», — констатував Володимир Воля.

Loading...

За даними інсайдів та наближених до ОП ЗМІ з‘явився перелік найбільш ймовірних питань, які будуть винесені на так зване «опитування» Зеленського і ці питання дуже далекі від інтересів України, каже політолог Смолій.

Скоріше це запитання, що повністю лягають в процес «міру» з РФ, а для держави є здачею інтересів.

1. Питання статусу Донбасу (автономний статус, «діалог з Путіним», чи прямі переговори з ДНР/ЛНР).
2. Тема статусу російської мови на Донбасі (а можливо не лише).
3. Рух України до НАТО та ЄС.
4. Подача води до окупованого Криму.
5. Інші питання, наприклад посада віце-президента чи певних органів влади.

Наразі вирішується, які саме з цих питань (чи яке формування) буде на так званому «опитуванні».

В будь якому разі це «опитування» буде нелегітимним та абсолютно позбавленим будь якого статусу. Єдине що воно може здійснити — це виправдати капітуляційну політику Зеленського та можливі поступки в питанні Донбасу. Проте, Україна цього ніколи не пробачить…і рятувати свій падаючий рейтинг та повну нелегітимність це не допоможе.

Ідея Зеленського вже викликала обурення українців («хочеш опитування замовляй і плати», а не за наші ж кошти порушуй закон», а КВУ заявило про його незаконність.Крім цього українців обурило фамільярне «тиканя» презедента в сторону народу.)

Прояснити ситуацію намагався слуга Стефанчук, але туману нагнав ще більше

Всеукраїнське опитування на місцевих виборах — репетиція референдуму. Про це повідомляє APnews з посиланням на заяву першого віце-спікера Верховної Ради Руслана Стефанчук в ефірі телеканалу «Україна 24».

При цьому він не виключив, що деякі питання з опитувальника можуть винести й на референдум.

«Всеукраїнське опитування — це пробник референдуму для того, щоб ми могли визначити, які питання для громадян України є важливими, і яка позиція з цих питань. Я не виключаю, що деякі з цих питань, які будуть обговорені, надалі можуть бути ініційовані в порядку референдуму», — розповів Стефанчук.

За його словами, це не законодавча ініціатива, тому проведення опитування в день виборів не порушує законодавство.

«Це не законодавчо визначена процедура (опитування, — ред.), це хороша ініціатива з тим, щоб вперше держава почала слухати думку своїх громадян, і щоб громадяни визначали, що для них є важливим», — пояснив віце-спікер.

Крім того, він зазначив, що питання вже визначені.

«Цьому передувала копітка соціологічна робота … Я знаю все (питання, — ред.) … Ці питання повідомить тільки президент, невелика кількість людей їх знає, але повідомить тільки президент», — підсумував політик.

Джерело

Loading...