Те що Кремль і хотів… «Нові обличчя» ТГК заговорили про «народ Донбасу» і пропонують делегацією в ОРДЛО

Uncategorized

Перший прем’єр-міністр незалежної України Вітольд Фокін ухвалив рішення брати участь у роботі тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі. Про це він повідомив у коментарі виданню «ГОРДОН«.

«Буду відвертим. Рішення про участь у ТКГ далося мені дуже важко. На те багато причин. Зараз смартфон у кожної дорослої людини, і соцмережі переповнені постами щодо нашого з Леонідом Кравчуком призначення до складу групи. Деякі люди образливо висловлюються, сміються стосовно нашого віку тощо. Але я твердо вирішив погодитися, вважаю за честь біля фіналу свого життя хоч чимось допомогти своїй Батьківщині. Для мене Батьківщина – це Україна та її Донбас, який я дійсно люблю. Він був, є і буде українським», – заявив Фокін.

Загрузка...

Своє рішення він планує озвучити сьогодні, 3 серпня, на зустрічі з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком.

«Пропозиція брати участь у роботі ТКГ надійшла мені від Андрія Єрмака. Він запросив нас разом із Кравчуком тиждень тому. Тоді я відповів, що для початку маю зустрітися з Леонідом Макаровичем сам на сам, з’ясувати позиції, узгодити точки зору. Тому що ТКГ – це не ристалище для дискусій. Там мають бути люди, які прагнуть досягти миру, а не створювати додатковий політес. І після зустрічі віч-на-віч із Кравчуком я скажу, як ставлюся до цього запрошення. Така зустріч відбулася. І сьогодні я повідомлю про своє рішення», – розповів співрозмовник.

Фокін зазначив, що результат розмови із Кравчуком його задовольнив.

«Ми обговорили всі проблеми і дійшли консенсусу щодо цілого переліку питань. Насамперед Кравчук, як і я, переконаний, що без компромісів не буває домовленостей. Що режим тиші в зоні розмежування – це крок до миру, але не сам мир. Є люди, які вважають, що це крок до капітуляції. Але вони не розуміють, про що говорять. Капітуляція – це зовсім інше, це коли одна зі сторін визнає, що зазнала поразки, складає зброю і погоджується на кабальні умови переможця. Нічого такого немає у випадку з Україною. Нічого такого не стоїть за рішенням про припинення вогню. Навпаки, це крок до перемоги», – підкреслив політик.

Loading...

Він висловив готовність разом із групою політиків відвідати окуповані райони Донецької та Луганської областей для проведення переговорів щодо врегулювання ситуації.

«Я, як і Леонід Макарович, упевнений, що досягти миру можливо, коли ми подивимося один одному в очі. Треба їхати на Донбас і запрошувати людей сюди. Я особисто, якби мені таке запропонували, погодився б із групою фахівців і політиків поїхати на окуповану територію й поговорити з людьми, зрозуміти їхню позицію, спробувати знайти можливість піти їм назустріч, але, безумовно, без шкоди для інтересів і суверенітету України», – резюмував Фокін.

Нагадаємо. Що про зустріч з Фокіним і Кравчуком пише журналіст Гармаш

Sergiy Garmash

Три часа длилась встреча нашей делегации в Минской ТКГ с Кравчуком. С ним пришел и Витольд Фокин. В каком статусе – непонятно, но из слов Ермака я понял, что ему тоже предлагают войти в ТКГ, однако он еще не принял решения.

Знакомились. В основном вводили Кравчука в курс текущих дел по подгруппам. Он озвучивал некоторые идеи. Например, дать Донецкой и Луганской областям статус свободных экономических зон. Или по тому, как сделать работу делегации более открытой для общества. В целом, впечатление благоприятное. Ничего «зрадного» он не озвучивал и не предлагал. Я напрямую спросил, имеет ли он контакты с Медведчуком. Ответ — 4 года не было контактов. Более того, по его риторике можно было понять, что он смотрит медведчуковские каналы, но реалистично оценивает информацию, которая в них подается.

Loading...

Вот Витольд Павлович меня удивил. Давно я не слышал в своем окружении выражения «народ Донбасса». Видно, что он много смотрит телевизор… Было впечатление, что экс-премьер приехал не с хутора под Киевом, а с оккупированной территории. Но это тоже полезно. Главное, что он был искренен в своем переживании за людей и за страну, все остальное (если он согласится работать в делегации) сотрется суровой реальностью нежелания Москвы ни на какие компромиссы.

В общем, революции по Минску не намечается. Ее и не могут сделать отдельные члены, даже в ранге главы делегации. Политику по-прежнему определяет действующий президент. Главным модератором и генератором остается вице-премьер Резников, — у него есть для этого реальные механизмы. Все остальное, от кого бы оно не исходило – это идеи к обсуждению, предложения, прощупывания оппонента или обещание ему пряников, но не более.

Реакція українців

Володимир Миленко «Я напрямую спросил, имеет ли он контакты с Медведчуком. Ответ — 4 года не было контактов»
Як той казав — по большевікам прошло риданіє (с)

Konstantin Smolenskiy может Вы не смотрели поход Кравчука на канал к сливному бочку, где он распинался в любви к россии и общей истории. печально читать такое от Вас..

Дмитро Назарчук Угу, конечно. А прямой диалог в «представителями дамбаса»? А особая схема управления и зона свободной торговли? Не надо прикрывать свое и чужое предательство пустыми словами

Ustym Karmaliuk таке відчуття, що Найвеличніший насмисне призначає на всі посади повних дібілів і виживших з розуму старців, щоб не виглядати на їх фоні найтупішим.

Сергей Шевченко купа питань,але с часом все стане по місцях,і ми побачимо хто є хто в цьому балагані! ось тоді і спитаємо з кожного!
Приховати або поскаржитись на це

Зиновій Годена Схоже Єрмачок напряг цього цінного кадра вже давненько, а гордон почав просувати

Призначення першого президента України Леоніда Кравчука головою української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі означає, що так звану ТКГ готують до прямих перемовин безпосередньо з ОРДЛО.

Таку думку в ефірі «Прямого» висловила депутатка фракції «Європейська солідарність» Ірина Фріз.

«Призначення першого президента, який у 2007 році балотувався разом з паном Медведчуком від блоку «Не Так!», який виступав категорично проти євроатлантичної інтеграції тоді, європейської інтеграції, який достатньо якісно використовує зараз в риториці до свого призначення московські наративи стосовно подій, які відбуваються в державі, з моєї точки зору означає, що так звану тристоронню контактну групу готують до прямих перемовин безпосередньо з ОРДЛО», — сказала Фріз.

Вона наголосила, що цю підготовку до таких переговорів веде саме чинна влада.

«Бо вони всі мають директиви, які мають використовувати ведення того чи іншого засідання в тому чи іншому форматі в рамках ТКГ. І з огляду на це, ситуація виглядає достатньо загрозливою. Тому що, якщо ми йдемо на прямі переговори з ОРДЛО і виводимо за рамки Російську Федерацію як учасника перемовин – це означає, що РФ вийшла з конфлікту. І спроба її показати, що все, що відбувається в Україні протягом останніх шести років – це громадянський конфлікт, – набуває можливості. І, з моєї точки зору, це не просто хибне рішення про призначення пана Кравчука, а це загрозливе рішення для незалежності нашої держави надалі», — додала Фріз.

Loading...