В Україні лебеді гuнуть з голоду у замерзлих річках: «Одні ребра залишилися» (ФОТО)

Uncategorized

Врятувати птахів не можуть: вони тікають від людей.

Сотня лебедів залишилися зимувати на річці у селі Пиків Калинівського району, що на Вінниччині. Тиждень тому місцеві мешканці помітили кілька померлих птахів. Кореспондентка Vlasno.info дізнавалася, чому гинуть та як рятуватимуть інших тварин.

Загрузка...

Місцева мешканка села Пиків Оксана Леонідівна живе поблизу річки Снивода, яка впадає в Південний Буг. Саме на ній всю зиму пробули лебеді. Жінка розповіла, що позаминулого року птахи не прилітали, з’явилися лише восени 2019 року:

– Зараз на річці багато молодих лебедів, у яких ще не розвинені крила, щоб полетіти з дорослими у затишне місце. Старі птахи не можуть покинути своїх дитинчат, тому всю зиму сидять тут.

Я бачила, як вони пірнають у воду та шукають їжі, але її там вже немає. Зараз сидять на не замерзлій частині річки. Можливо, вони повмирали, тому що хотіли їсти або через мороз. Вже тиждень, як загиблих птахів хвилі прибивають до берега, а потім їх клюють ворони та розносять лисиці. Бачила, що вчора один лебідь ще був ледь живим, а сьогодні він помер.

Після скарги пані Оксани сільський голова Федір Козак відразу пішов дивитися на річку:

– Я подивився, що на річці зараз плаває десять лебедів, ще двоє загиблих лежить на березі. Від них одні ребра залишилися, навколо пір’я. Немає що забирати. Ті, які ще живі – скоро полетять. Також ми висипали два мішки зерна біля берегу, щоб птахи могли поїсти. Їх взяли у колгоспі.

Така ситуація трапилася ще у трьох районах Вінниччини. Рятувальники щодня виїжджають на такі виклики, але врятувати птахів не можуть, тому що вони відлітають, коли до них хтось підходить.

– Наші рятувальники щойно виїхали у село Івче Літинського району, там теж гинуть лебеді. Тобто, надавати допомогу та діставати їх – немає сенсу, такі виклики займають час та забирають дарма пальне.

Озера та річки частково замерзли, їм є де плавати, – каже помічниця начальника Головного управління із зв’язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю Головного управління державної служби з надзвичайних ситуацій України у Вінницькій області Юлія Каменюк.

Loading...

Джерело

Loading...