«Нова» пенсія для військовослужбовців. Покрокова інструкція!

Uncategorized

21 лютого 2018 року Кабінетом Міністрів України прийнята Постанова №103 «Про перерахунок пенсій особам звільнених з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» (далі — Постанова КМУ №103).
Зазначеною Постановою Уряду було встановлено необхідність перерахування пенсій, призначених згідно із Законом України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

Виплату перерахованих відповідно до пункту 1 цієї постанови підвищених пенсій (з урахуванням доплат до попереднього розміру пенсій, підвищень, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством) встановлено проводити з 1 січня 2018 р. у таких розмірах:

Загрузка...

з 1 січня 2018 р. – 50 відсотків;

з 1 січня 2019 р. по 31 грудня 2019 р. – 75 відсотків;

з 1 січня 2020 р. – 100 відсотків суми підвищення пенсії, визначеного станом на 1 березня 2018 року.

Здавалося б, доволі благі наміри Уряду для підвищення пенсії військовослужбовцям, які вирішено проводити у кілька етапів, останній із яких мав завершитися у цьому році.

Однак, Постановою №103 також внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2008 р. № 45 “Про затвердження Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, зокрема:

– пункт 5 викладено в такій редакції:

“5. Під час перерахунку пенсій використовуються такі види грошового забезпечення, як посадовий оклад, оклад за військовим (спеціальним) званням та відсоткова надбавка за вислугу років на момент виникнення права на перерахунок пенсії за відповідною або аналогічною посадою та військовим (спеціальним) званням”.

Тобто, Уряд виключив такі основні складові грошового забезпечення, що визначені спеціальним законом, як, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії.

Відповідно до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, – до складу грошового забезпечення входять:

посадовий оклад, оклад за військовим званням;

Loading...

щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія);

одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Зважаючи на те, що пункти 1 та 2 спірної постанови №103, встановлюють відсоткове зменшення виплати пенсії військовослужбовцям та пункт 5 і додаток 2 Порядку, звужують складові грошового забезпечення, які підлягають врахуванню при обрахунку пенсії військовослужбовцям, відтак звужують зміст вже існуючих прав таких осіб, рішенням Окружного адміністративного суду від 12.12.2018 року їх визнано протиправними та нечинними.

Після цього, здавалося би, питання є вирішене і кожен військовий пенсіонер має право на отримання пенсії із врахуванням щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, винагороди, премії). Але не все так швидко.

Військові комісаріати або інші уповноважені на видачу довідок про розмір грошового забезпечення установи відмовляють у видачі оновленої довідки із врахуванням додаткових видів грошового забезпечення мотивуючи це відсутністю повноважень щодо самостійного проведення нарахувань та видачі довідки з включенням до неї додаткових видів грошового забезпечення.

На щастя, Рішенням Верховного Суду від 17.12.2019 року у зразковій справі стосовно зобов’язання відповідальної установи видати нову довідку про розмір грошового забезпечення із обов’язковим зазначенням відомостей про розміри щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії, для проведення з 01.04.2019 перерахунку основного розміру його пенсії – позов задоволено та визнано протиправними дії стосовно невидачі такої довідки.

Таким чином, військовому пенсіонеру для перерахунку пенсії із урахуванням додаткових видів грошового забезпечення потрібно:

звернутися до обласного військового комісаріату, де зберігається особова справа та де він перебуває на обліку (чи іншої уповноваженої установи СБУ, центр комплектації тощо) із заявою в якій просити видати та направити до управління пенсійного фонду нову довідку про розмір грошового забезпечення із обов’язковим зазначенням відомостей про розміри щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення, та премії) для проведення з 01.04.2019 перерахунку основного розміру пенсії;
у випадку отримання відповіді-відмови, оскаржити її через окружний адміністративний суд зобов’язавши комісаріат надати та направити до пенсійного фонду таку довідку;
отримати перерахунок пенсії.

Джерело

Loading...

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *