Що відбувається?!Гриценко: «Хто радить президентові робити такі заяви?…»

Uncategorized

Хто радить президентові робити такі заяви?

Президент Зеленський зробив дві заяви:

Загрузка...

— На зустрічі у «Нормандському форматі» лідери чотирьох держав розглядатимуть «формулу Штайнмаєра».

— Україна наполягає, щоб зустріч у «Нормандському форматі» пройшла якомога швидше у вересні.

Відомо, що під час останньої телефонної розмови Макрона з Путіним прозвучала тверда вимога до України (читай, до Зеленського) підписати на цій зустрічі письмове зобов’язання запровадити «формулу Штайнмаєра» і в повному обсязі виконати «Мінські домовленості».

Нагадаю стисло суть «формули» і «домовленостей»: місцеві вибори на окупованих територіях проводяться ДО виведення російських військ, тобто в умовах російської там присутності; в день виборів запроваджується «особый статус» (фактично утворення двох автономних республік зі своїми судами і правоохоронними органами) — спочатку вже прийнятим у 2014-2015рр.

Loading...

Законом на тимчасовій основі, потім фіксацією у Конституції України на постійній основі; повна і безумовна амністія, лише потім виведення російських військ і передача нам контролю над кордоном лише на заключному етапі, тобто після виборів і після введення «особого статусу» в фундамент законодавства України.

Як бачимо, Путін не приховує свого наміру разом із зарубіжними партнерами натиснути на Зеленського — і змусити його під час зустрічі в «Нормандському форматі» підписати письмові зобов’язання, по суті, підписати капітуляцію.

Адже повернення окупованих територій на таких умовах Путіна системно і довготривало руйнуватиме цілісність нашої держави, а в перспективі крок за кроком може повернути під контроль Росії усю нашу країну.

Заради об’єктивності зазначу, що капітулянські «Мінські домовленості» дісталися Україні й Зеленському у спадок від Порошенка (вересень-2014 «Мінськ-1» і лютий-2015 «Мінськ-2»).

Тим не менше, питання: навіщо Зеленському зараз, за таких вкрай несприятливих для України умов, публічно заявляти про бажання провести зустріч у вересні і до того ж якомога швидше?

Хто радить президентові робити такі заяви, мені невідомо. Вважаю це помилкою. Поки що помилкою тактичною, але з можливими негативними наслідками на стратегічну перспективу.

Loading...

Саміт не треба прискорювати. Його треба проводити лише тоді, коли на ньому прогнозовано будуть прийняті рішення на користь майбутнього України. Інакше — це путінський капкан і він дуже небезпечний!

Анатолій Гриценко

Loading...

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *