Патону виповнилося 101 рік: Має сторінку у Facebook, працює 12 годин на день

Uncategorized

Вчора Борису Патону виповнилося 101 рік. Він незмінний з 1962 року президент Національної академії наук України і Інституту електрозварювання.

Є вченим у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук, пише rubryka.

Загрузка...

Патон є автором і співавтором понад 720 винаходів (500 іноземних патентів), більше 1200 публікацій, в тому числі 20 наукових монографій.

Цікаві факти про Бориса Патона:

Одного разу в середній школі Борис Патон отримав 9 двійок за семестр.

Не отримав червоний диплом тому що не зміг скласти іспит з філософії (про марксизм-ленінізм). Спочатку йому поставили «незадовільно», і як не зубрив на канікулах граніт марксизму-ленінізму нещасний студент, перескласти він зміг тільки на «добре».

Loading...

Коли він захищав дипломну роботу, почалося бомбардування міста. Але диплом Патон все одно захистив в цей день і на «відмінно».

Після операції на стегні в 1995 році, дізнавшись, що кістку хірурги різали механічною пилкою, Патон зібрав команду, яка взялася за розробку лазерних методик.

За активного сприяння Бориса Патона було побудовано масив «Академмістечко» в Києві.

Його гасло: «Треба отримувати задоволення від своєї праці і від свого життя! А якщо ти тільки ниєш і скиглиш, то нічого доброго не буде»

Народження Патона день у день збігається з днем створення Академії наук України. Їй сьогодні також виповняється сто років.

В 2014 році 96-річний Патон завів собі сторінку у Фейсбуці.

Loading...

Секретом свого довголіття академік називає невтомну працю. Над своїми новими ідеями він працював по 12 годин на день, і досі дотримується такого графіку.

«Він бере участь практично в кожному засіданні президії, настрій у нього бойовий, дух – енергійний», – розповідають у прес-службі НАН.

Борис Патон народився в Києві, в сім’ї відомого вченого-мостобудівника, директора та засновника Інституту електрозварювання Євгена Патона і домогосподарки Наталії Патон. Род Патонів – стародавній і відомий настільки, що виник навіть напрям досліджень – патонознавство. Пращури Євгена Патона — дворяни Російської імперії, вони обіймали чільні посади як на військовій, так і на цивільній службі.

Вчитися пішов на інженера-електрика. У воєнний 1941-й рік закінчив Київський політех, захистив кандидатську і докторську, вступив в КПРС.

Під час Другої світової працював інженером на заводі «Красное Сормово» в Горькому, через десять років обійняв посаду директора Інституту електрозварювання.

Все життя Борис Патон займається наукою. Наприклад, саме завдяки розробкам Бориса Патона був проведений перший експеримент зварювання в космосі. Він зробив величезний внесок в розробку ракети Н1, яка призначалася для освоєння Місяця.

Він є автором ідеї та одним з розробників методу електрозварювання м’яких тканин. Завдяки цьому вдалося досягти скорочення тривалості операцій, зниження ймовірності післяопераційних ускладнень і втрати крові.

Джерело

Loading...

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *