Дуже неприємна ситуація із офіційною заявою Білого дому! І після такого Зеленський і надалі буде захищати Єрмака?

Uncategorized

Дуже, дуже неприємна ситуація із офіційною заявою Білого дому щодо інформування української сторони стосовно пом’якшення санкцій за «СП2».

Нагадаю, держсекретар Блінкен 8 червня на бюджетних слуханнях в сенатському комітеті з іноземних справ Конгресу США сказав наступне: «Для протоколу: ми дійсно поділились з українськими партнерами нашими намірами стосовно трубопроводу.

Загрузка...

Можливо, ця інформація не дійшла безпосередньо до президента Зеленського. Безумовно, вона мала би дійти».

Це закономірно, що в Білого дому не знаходить розуміння ситуація з наявністю якогось «рєшали» з незрозумілим статусом, котрий напряму контролює процес міждержавних контактів і впевнено втручається в цей процес.

Не міністр закордонних справ. Не президент. Навіть не спікер ВР чи лідер найбільшої фракції (в нас все ж таки парламентсько-президентська республіка). А особа з канцелярії з незрозумілим статусом поза Конституцією.

При тому втручання цієї особи напряму зачіпає інтереси США.

Loading...

І навіть не сказати, що для України гірше: якщо Зеленський дійсно проігнорував/ забув/ не усвідомив значення попередження Білого дому — чи якщо ця інформація до нього просто не дійшла (на що прямо натякнув Байден).

В будь-якому випадку це виставляє президента України як політика, котрий не контролює ситуацію у владі і в державі. Тобто, як того, з ким безсенсово домовлятись і обговорювати проблеми.

І найголовніше питання: чи схоче Зеленський і далі захищати Єрмака ціною стосунків з Білим домом (і з НАТО, звісно) — чи все ж оцінить позицію союзників і таки усуне Єрмака від офіційної влади, якщо не від системи прийняття рішень загалом.

Алексей Голобуцкий

Loading...