Ні це не Альпи і не Аляска! Це в Україні 4 травня! (ФОТО)

Uncategorized

На карпатському високогір’ї досі мінусова температура. Крім того, 4 травня існує загроза сходження лавин.

Погода у Карпатах
Станом на 11 годину ранку 4 квітня на горі Піп Іван Чорногірський хмарно з проясненнями. На землі лежить сніг.

Загрузка...

Температура повітря опустилася до -3 градусів. Південно-західний вітер дме зі швидкістю 9 метрів на секунду.

Крім того, за даними Укргідрометцентру, на високогір’ї Івано-Франківської та Закарпатської областей існує помірна сніголавинна небезпека – 2 рівень.

Що робити під час сходження лавини: поради від ДСНС

Якщо в горах вас застала негода, краще пошукаєте місце, де можна сховатися. Сходження лавин найбільш небезпечне у перші хвилини. Варто дочекатися закінчення негоди, а тоді продовжувати похід.

Loading...

Переходи варто робити поки сходить сонце. Адже найменша кількість лавин сходить зранку, більша їх частина припадає на післяобідній та вечірній час.

Якщо ви вловили звук сходження лавини, за можливості відійдіть з її шляху і сховайтеся за міцним укріпленням: скелею або деревом.
У пік небезпеки скиньте всі зайві речі й прийміть горизонтальне положення у напрямку сходження лавини. Варто також прикрити рот та ніс шарфом або рукавицею. Поки снігова маса лавини сунеться донизу, намагайтеся рухами плавця вибратися і утримуватися на поверхні, адже, зупинившись, сніг відразу ущільнюється.

Далі утворіть навколо обличчя вільний від снігу простір, щоб ви мали змогу дихати. Також необхідно захищати руками грудну клітку, щоб при замерзанні снігу зберегти її рухливість.

Потрібно знайти, якщо це можливо, найпрозорішу ділянку снігу і спробувати туди пробитися. Якщо не видно просвітів, то потрібно пробиватися нагору.

Кричати у такому випадку марно. Сніг поглинатиме всі звуки, а марні намагання заберуть всі ваші сили. Тому їх варто активізувати для можливого власноручного порятунку. Якщо вам не під силу вибратися зі снігу, то намагайтеся не заснути чекаючи на рятувальників.

Loading...

Станом на 11:00, 04.05.2021 на г. Піп Іван Чорногірський хмарно з проясненнями, вітер південно-західний 9 м/с. Температура повітря -3°С.

Опубліковано Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост Вівторок, 4 травня 2021 р.

Джерело

Loading...