14 жовтня: Які чотири свята відзначають в Україні, та що не можна робити в цей день

Uncategorized

Сьогодні, 14 жовтня, в Україні відзначаються одразу чотири свята — Покрова Пресвятої Богородиці, День захисника України, День українського козацтва та день створення УПА.

14 жовтня – Дня захисника України День захисника України, який щорічно відзначається 14 жовтня, можна назвати одним з найбільш важливих й відносно молодих свят для нашої країни. Це свято заснували у 2014 році на тлі загальної декомунізації й розв’язаною Росією війни на Донбасі.

Загрузка...

Про перенесення святкування Дня захисника вітчизни з 23 лютого на 14 жовтня та зміну назви свята тодішній президент України Петро Порошенко заявив під час своєї промови на День Незалежності України у 2014 році.

З 2015 року набрав чинності указ про те, що 14 жовтня, День захисника України, є державним вихідним днем.

14 жовтня православні українці відзначають Покрову Пресвятої Богородиці. Це свято, як вважається, з’явилося понад тисячу років тому — в 910 році в Константинополі, і пов’язане з явищем Богородиці, яка допомогла вірянам, укривши їх своїм омофором — вбранням для богослужіння. Саме слово «покров» означає «покривало».

У народній традиції у цей день відзначається зустріч осені із зимою. Свято пов’язане з початком вечірніх дівочих посиденьок й осіннього весільного сезону. Назву свята також пов’язують з першим снігом, який «покривав» землю, вказуючи на близькість зимових холодів.

Крім того, свято стало символом заступництва, що допомагало воїнам здобувати перемоги в битвах.

Вважається, що на Покрову молитви й замовляння про заміжжя володіють великою силою, тому дівчата, які мріють про весілля, намагаються провести ритуал, щоб вийти заміж протягом року.

14 жовтня й День українського козацтва. Так, запорізькі козаки вважали Богородицю своєю заступницею, тому завжди шанували її та молилися перед її іконою.

Loading...

Вони настільки вірили у її силу та відзначали цей день, що в народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова. Саме 14 жовтня козаки збирали велику нараду, на якому обирали отамана та визначалися з подальшими планами.

У календарі національних свят День українського козацтва був встановлений відповідно до Указу президента України від 7 серпня 1999 року.

Також 14 жовтня, одним з українських свят є власне дата заснування Української Повстанської армії. Кожен знайомий з нею це зі шкільної парти з уроків історії.

УПА була створена 14 жовтня 1942 року за рішенням політичного проводу ОУН для захисту мирного населення України від знущань німецької окупаційної влади.

Головнокомандуючим УПА з 1943 до 1950 року був Роман Шухевич, псевдонім – Тарас Чупринка. Маючи визначні здібності, він створив дієздатну, багаточисельну військову силу, котра потужно протистояла німецьким і радянським каральним військам.

Народні прикмети на 14 жовтня
– Журавлі вже відлетіли – чекайте на ранню зиму.

– Випав сніг – прикмета, що зима буде сніжною і морозною.

– Яка погода на Покрову, такою і буде вся зима.

– Вітер дме в північного боку – зима буде холодною.

– Немає снігу – Різдво також буде безсніжним.

– Зіграєш весілля на Покрову – за прикметами життя в шлюбі буде щасливим.

Що можна робити 14 жовтня

1. У це свято треба піти в церкву на Богослужіння і попросити Божу Матір про заступництво і щасливе заміжжжя.

2. За можливості допомагайте цього дня бідним та сиротам.

Що не можна робити 14 жовтня
1. Сьогодні не можна займатися важкою фізичною працею.

2. На Покрову не можна лихословити та вживати алкоголь.

3. У цей день не можна позичати грошей.

Loading...

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *