Зґвaлtування в Кагарлику: потерпіла знову опинилася жерtвою знущань

Uncategorized

Справа про катування та зґвалтуванні дівчини поліцейськими в Кагарлику триває вже більше 7 місяців. За цей час постраждалу встигли залякати і очорнити, Погребицьку навіть намагалися підкупити, запропонувавши гроші як “благодійну допомогу”.

Про це в коментарі “Радіо Свобода” повідомила адвокат Нелі Погребицької, екс-депутат Олена Сотник.

Загрузка...

За її словами, 26-річну постраждалу публічно засуджували в соцмережах, писали неприємні речі в особисті повідомлення, а потім були ті, хто апелював цим в суді:

“Спочатку її намагалися дискредитувати як особистість, писали, що вона сама винна, що її образ життя визначає цю ситуацію. Зараз це поливання брудом триває в локальних Facebook-спільнотах. Під час закритих судових засідань один з підозрюваних постійно акцентував, нібито вона недостатньо “суспільно благонадійна”, не наводячи жодних доказів”.

Адвокат також додала, що інші потерпілі, які також проходять в Кагарлицькій справі, одночасно є підозрюваними в інших, і захист намагається використовувати це “для знецінення їхніх страждань”. У суді їх називають злочинцями і ставлять під сумнів те, що їх словами можна вірити:

“І це, на мій погляд, одна з причин, чому тортури можливі в Україні: фактично їм піддають тих, хто потрапляє у відділ в якості підозрюваних в тих чи інших справах. І це використовується як метод роботи в поліції, щоб швидше отримувати інформацію. А потім вони кажуть: ось кого ви жалієте, цих злочинців? І частина суспільства погоджується з таким станом справ. Це ключова проблема”.

Loading...

Сотник також розповіла про те, що місцеве управління поліції навіть запропонувало переводити Неллі гроші як благодійну допомогу. Ініціатива нібито надійшла безпосередньо від начальника. Адвокат подала скаргу, вимагаючи службового розслідування. Його провели, але за результатами не виявили порушень, зазначивши, що пропозиція – в рамках закону про благодійну діяльність:

“Це само собою нонсенс, адже коли людина в погонах направляє листа на своїх підлеглих, то ми розуміємо, що така ієрархічна структура не передбачає добровільної особистої ініціативи. До того ж, коли лист був направлений, він дивним чином виявився у представника одного з підозрюваних”.

Як повідомлялося раніше, в середині листопада стало відомо, що досудове розслідування у справі про тортури і зґвалтування в поліцейській дільниці в Кагарлику вже завершено. Підозрюваним інкримінують тортури, насильницьке зникнення і зґвалтування (ст. 127, ст. 146-1, ст. 152 КК України), правоохоронцям загрожує до 12 років позбавлення волі.

А в жовтні повідомлялося, що звільнення з-під варти підозрюваного у згвалтуванні і тортурах в Кагарлику свідчить про те, що потенційно і інших фігурантів скандальної справи можуть відпустити.

Loading...