Сьогодні історичний день у наших відносинах з Туреччиною: ми ще ніколи не просувалися так далеко у співпраці, як вдалося зараз — Зеленський

Uncategorized

Сьогодні історичний день у наших відносинах з Туреччиною: ми ще ніколи не просувалися так далеко у співпраці, як вдалося зараз. Ми розташовані на різних берегах Чорного моря, але в нас один попутний вітер.

Перше – у військовій сфері. Двигунобудування, розвиток систем протиповітряної оборони, спільне виробництво корветів… Потенціал і бажання співпраці у та Анкари величезні.

Загрузка...

Тому сьогодні в Туреччині зафіксували це у важливих документах і спільній заяві президентів про стратегічне партнерство.

У ній Туреччина підтримала перспективу членства України в НАТО.

Підписання документів – це не просто бюрократія чи заяви. Це наше спільне бачення, розуміння й фактично закріплення дружби на папері, адже попутний вітер може рухати армаду кораблів.

Президент Ердоган щиро радий, що вже понад 80 днів на Донбасі зберігається «тиша». Лідер Туреччини знає, наскільки вона важлива. Анкара сприятиме поверненню наших полонених і підтримує відновлення територіальної цілісності України. Хто б що собі не думав, але у співпраці з Туреччиною можна сказати фінальне слово щодо стану речей у Чорноморському регіоні.

Запропонував долучитися до Кримської платформи, яка може стати майданчиком для деокупації нашого півострова. Ця ідея була дуже позитивно сприйнята.

Після закріплення стратегічного бачення та підписання трьох важливих документів сьогодні рухаємося до базової торговельної угоди між нашими країнами – про вільну торгівлю.

Чітко розуміємо, що це можна буде зробити вже найближчим часом. Вона дасть змогу здійснити нашу мрію про $10 мільярдів товарообігу швидше.

Турецький бізнес уже показав якісну роботу та завзяття у фінансуванні інфраструктурних проектів. І ми хочемо бачити більше турецьких компаній у нас в Україні. Турецькі інвестори можуть брати участь у приватизації, суднобудуванні, проектах в інших сферах, які точно зроблять наші народи багатшими, а держави – сильнішими.

Разом плисти завжди надійніше. Особливо в Чорному морі.

Володимир Зеленський

Loading...
Loading...