Член Нацради при Зеленському Тетяна Попова була в розшуку за крадіжку $ 7 млн

Uncategorized

6 квітня 2020 року розшук Тетяни Попової під тиском заступника голови Офісу Президента Зеленського Кирила Тимошенко був скасований за клопотанням прокурора Київської міської прокуратури № 6 Святослава Мазурика, якого пізніше взяли на гарячому.

З 27 листопада 2019 року Тетяна Попова, колишня заступник міністра Міністерства інформаційної політики, а нині член Ради з питань свободи слова при президенті Володимирі Зеленському, офіційно перебувала в розшуку у кримінальній справі про крадіжку 6 млн доларів у «Райффайзен Банку Аваль».

Загрузка...

Про це свідчить копія постанови старшого слідчого слідчого відділу Печерського управління поліції Головного управління Нацполіціі в Києві майора поліції Синенко Е.А.

Як випливає з документу, Тетяні Попової і її батькові Валерію Попову в рамках досудового розслідування за матеріалами кримінального провадження № 12013110060001438 було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 190 КК України — шахрайство в особливо великих розмірах чи організованою групою.

Як сказано в документі слідчого, Поповій Тетяні Валеріївні і Попову Валерію Васильовичу було повідомлено про підозру, після чого вони не з’явилися на допит у справі про крадіжку $ 7 млн ​​у «Райффайзен Банку Аваль». У зв’язку з тим, що слідчий не міг встановити місцезнаходження підозрюваних, вони були оголошені в розшук.

Loading...

Довгий час повідомлення про розшук Тетяни Попової утримувалося в спеціальному розділі про розшукуваних злочинців на сайті Міністерства внутрішніх справ України, а зараз дані про розшук члена Ради з питань свободи слова при президенті Зеленському і глави комітету Американської торгової палати Тетяни Попової все ще можна знайти в сервісі публічного доступу до реєстрів і баз даних України.

Запис про розшук свідчить, що суд дозволив знайти і затримати шукану Тетяну Попову з метою приводу.

Як вдалося з’ясувати редакції, згодом 6 квітня 2020 року розшук Тетяни Попової під тиском заступника голови Офісу Президента Зеленського Кирила Тимошенко був скасований за клопотанням прокурора Київської міської прокуратури № 6 Святослава Мазурика. Сам прокурор в липні був спійманий на місці злочину на шахрайстві при отриманні хабара в сумі $ 100 тисяч. Перед цим, як свідчать дані Єдиного реєстру судових рішень, Мазурик робив активні дії для блокування слідства у справі про шахрайські дії Тетяни Попової проти української «дочки» австрійської групи Райффайзен — в реєстрі легко знайти клопотання прокурора про відкликання клопотань слідчого про розшук підозрюваних у крадіжці $ 7 млн ​​у Райффайзен Банку Аваль.

З 17 грудня 2019 року Тетяні Поповій судовим рішенням заборонено залишати територію України до виконання зобов’язань за кредитним договором з «Райффайзен Банком Аваль». У травні поточного року, незважаючи на виключення зі списків розшукуваних осіб, суд зберіг «невиїзної» статус Тетяни Попової, відхиливши чергове клопотання її юристів.

Як повідомлялося раніше, рішенням суду було заарештовано особисте майно — нерухомість в столиці і елітному передмісті Києва, а також банківські рахунки і корпоративні права структур рекламного холдингу Тетяни Попової «Mex Advertising».

Loading...

У 2007 році компаніям, підконтрольним їй і її батькам, австрійський банк в Україні видав кредити на загальну суму 7 млн ​​доларів. Компанії, підконтрольні Поповій, перестали виконувати зобов’язання по погашенню кредиту, і з 2012 року «Райффайзен Банк Аваль» почав судово-претензійну роботу зі стягнення проблемної заборгованості з Тетяни Попової.

Чотири роки юристи Попової активно протидіяли стягненню проблемної заборгованості за допомогою протизаконних маніпуляцій із заставним майном, через що в 2016 році Володимир Лавренчук, екс-глава правління «Райффайзен Банку Аваль», змушений був особисто звернутися в органи Національної поліції із заявою про кримінальне правопорушення за частини 1 статті 388 КК, було порушено справу №12016100000000554.

Судом було встановлено, що Попова і члени її сім’ї шахрайським шляхом намагалися вивести закладений в якості забезпечення по кредитах української «дочки» австрійської фінансової групи бізнес-центр Increastar з-під застави, а також не виконували законних вимог кредитора щодо повернення кредитних коштів.

У коментарі Delo.ua Тетяна Попова заявила, що вона не була співробітником компанії-боржника, а тому спроба внести її дані в розшук з боку «російських рейдерів» закінчилася, за її словами, невдало.

«Як тільки про це стало відомо нашим юристам, ми зустрілися зі слідчим, відповіли на їхні запитання, і справа була моментально закрита в зв’язку з відсутністю складу злочину. Пізніше з’ясувалося, що прокурора, який відкрив справу, затримали на хабарі, так що не дивуюся , що вони навмисне через нього пробували його відкрити для тиску на мене і мою сім’ю «, — заявила Попова.

Джерело

Loading...