«Краще мати єдину половину країни ніж цілу країну на половину», — у ВР закликали призупинити впихання ОРДЛО

Uncategorized

Голова фракції «Голос» Сергій Рахманін вважає, що Україна має заморозити ситуацію з вирішення військового конфлікту з Росією на Донбасі, створити привабливу з економічної і демократичної точки зору країну, щоб до неї автоматично потягнулися тимчасово окуповані території.

Про це він розповів в інтерв’ю «Українській правді».

Загрузка...

За словами Рахманіна, стратегія, пропонована «Голосом» – не крок до капітуляції, а навпаки – відсутність капітуляції. Як приклад Рахманін наводить варіанти вирішення військової ситуації між двома Кореями.

«Один з творців південнокорейського «економічного дива», прізвище якого я забув, говорив, що 38-ма паралель – це місце неймовірного корейського смутку, але це майбутнє нашої перемоги. 38-ма паралель – це демілітаризована 4-кілометрова зона, яка розподіляє півострів на Північну і Південну Кореї», – каже Рахманін.

«Якби цієї зони не було, то не було б припинення війни. І це припинення війни не означало, що Південна Корея відмовилася від Північної. Це означало тільки, що вона могла собі дозволити не втрачати людей і зосередитися на власних державних проблемах, зокрема на економічних», – наголошує він.

За словами Рахманіна південнокорейці мали можливість зробити економічне диво, але ніколи не відмовлялися від цих людей, від територій:

«Вони казали, що це території, які рано чи пізно будуть єдиною Кореєю. Але вони припинили війну, створили буферну демілітаризовану зону, яка дозволила уникнути людських жертв. Вони зосередилися на собі і вони зробили потужну економіку, яка рано чи пізно буде достатньо привабливим фактором для того, щоб відбулося злиття в цьому напрямку, а не навпаки».

За словами Рахманіна, схожа історія була з Німеччиною і у В’єтнамі.

«Якщо хтось забув, і в Кореї, і у В’єтнамі, і в Німеччині – в усіх трьох випадках планувалося проведення виборів, після яких ця територія і люди мали об’єднатися. У кожному з цих варіантів вибори не відбулися», – зазначає нардеп.

Рахманін також згадав цитату тодішнього канцлера Західної Німеччини Конрада Аденауера. Одна фраза: «Краще отримати єдину половину Німеччини, ніж цілу Німеччину наполовину». І друга: «Інколи навіть крок назад насправді є кроком до мети».

«У нашому варіанті йдеться не про крок назад. Але завершу з Німеччиною, щоб органічно перейти до України. Німці зосередилися, щоби зробити привабливою Західну Німеччину. Достатньо привабливою з економічної і демократичної точки зору, щоб це було тим магнітом, який рано чи пізно переконає іншу частину Німеччини прагнути цього об’єднання», – сказав Рахманін.

Тож концепція «Голосу» пропонує зафіксувати ситуацію в тому вигляді, в якому вона є, створити демілітаризовану зону. Державі – вибачитися перед мешканцями обох регіонів. Будувати країну, розвивати економіку і повертати свої землі, коли в України буде достатньо сил, а міжнародна ситуація буде цьому сприяти.

Loading...

Джерело

Loading...