Жінці з Кіровоградщини відмовилися робити кесарів рoзтин, здорова дитинка пoмepла! Деталі жaxaють

Uncategorized

На Кіровоградщині лікарі 17 годин відмовлялися робити кесарів розтин породіллі, хоча вона їх благала. У підсумку здорове немовля померло. А медики сховали тіло новонародженого в сусідній кімнаті й говорили матері, що малюк живий.

Ідеальна вагітність

Загрузка...

34-річна Яна Глушко з Малої Виски Кіровоградської області чекала первістка. Це мав бути хлопчик. Вагітність проходила ідеально: ніякого токсикозу, нудоти, аналізи в нормі.

«Я виконувала все, що мені говорили лікарі. Коли почався карантин, навіть не виходила з дому. Жодного разу за всі 40 тижнів не лежала в стаціонарі на збереженні. 5 або 6 червня мене викликали на огляд після карантину, зробили УЗД і все було добре, ніякої пуповини в області шиї в малюка не було. Лікарка сказала, що ще тиждень можу походити. Але все сталося вже 7 червня», – згадує жінка.

Рано-вранці в Яни почало тягнути внизу живота, з’явилися води. Мама Яни зібрала всі речі, і о 9 годині ранку вони приїхали до районної лікарні Малої Виски. Якби тоді вона знала, що пологи бажаного малюка перетворяться на пекло!

«Усі народжували й ти народиш»
Спочатку все було добре. Але вже через 2-3 години в Яни піднявся тиск. «Мене кладуть на стіл, дивляться, матка відкривається погано, а води відходять. Плід опускається й починаються дикі болі. Тиск ще підскочив, мені вже дають таблетки, ноги сильно набрякають. Кажу черговому лікарю Наталії Леонідівні Мороз: «Викликайте лікарів, зробіть кесарів розтин. Щось йде не так». Але вона відповідає: «Кесарів робити не будемо, все під контролем. Усі народжували й ти народиш». Я їм нагадала, що в мене вік і перша вагітність. Але вони не погодились», – розповідає Яна.

Вона змогла зателефонувати мамі й повідомити, що все йде не так, їй погано, тиск, а лікарі не погоджуються на кесарів розтин. Та приїхала в лікарню, але Мороз їй сказала те ж саме: «Ви народжували й вона народить».

«Мама їй говорила, мовляв, що ж ви тягнете, ви ж давали клятву Гіппократа. Але її не слухались і просто виштовхали з лікарні», – каже Яна.

Трусили, стукали, а потім завернули в ковдру й винесли
Уже о 5 годині вечора в породіллі з’явилася кров, хоча лікарка продовжувала стверджувати, що це нормально. Болі були пекельними, матка так само погано відкривалася. У неї через крапельницю влили три пляшки ліків для стимулювання пологів.

«Матка відкрилася, але тиск піднявся ще вище. Я задихаюся. Благаю їх: викличте лікарів для кесарева, у мене є гроші, якщо треба, ми ще привеземо, тільки зробіть кесареве! Але вони відмовляють, хоча з мене ллється кров», – мало не плаче жінка.

Тільки о першій годині ночі в Яни почалися перейми. Але сил тужитися вже не було, вона була змучена і знесилена.

«Серце б’ється, дитина в мені так стукала, так крутилася! Я вже непритомніла. Лікарі посадили на стілець і сказали, що зараз народжу. Я не можу тужитися. Мене поставили накарачки, кров ллється. Тоді вже прибігли акушерки, прийшла лікарка Анна Василівна Бровченко, яка мене вела. Поклали на спину, заламували руки, голову, мене просто роздирали. Але серце в дитини прослуховувалося до останнього. Я вже бачила голівку. Вони буквально вичавлювали її з мене», – згадує жінка.

Loading...

Медики поклали дитину на столик, обступили її. Яна могла бачити тільки спини лікарів, чула, що вони чимось шаруділи, піднімали її, трясли, стукали, робили штучне дихання. Потім завернули її в ковдрочку, показали й забрали, повідомивши, що покладуть у реанімацію.

«А навіщо він вам?»
«Малюк народився вагою 5 кг 400 г. Був здоровий. І коли вони сказали, що понесли його в інтенсивну терапію, то з’явилася надія. Всі лікарі пішли, я залишилася одна з медсестрою, яка ставила мені крапельницю і плакала. Я не розуміла, чому вона плаче. Попросила телефон і зателефонувала мамі, сказала, що дитина жодного разу не заплакала, її забрали», – каже Яна.

Мама Яни приїхала в лікарню вже під ранок. Її знову не хотіли пускати, тоді пригрозила поліцією. Коли вона побачила картину в пологовому залі, то була в шоці – її дочка лежала вся в крові, а поруч нікого не було, всі поховалися.

«Увійшла літня акушерка, мама їй сказала, що вона хоче побачити свого онука. На що та відповіла: «Він через раз дихає, в реанімації. А навіщо він вам?» Потім усе-таки повела. Виявилося, що дитина лежить на столі в сусідній кімнаті, так само загорнута в ковдру. Нікуди реанімувати не носили. Мама запитує: «Чому лікарі кинули дочку, нічого їй не пояснили?» Відповідають: «Так вийшло», – продовжує розповідь Яна.

Ніхто з лікарів навіть не попросив вибачення
Породілля вважає, що лікарі 17 годин знущалися з неї, грали в рулетку – виграють чи ні. Але не виграли. Коли мама повідомила доньці, що її дитина мертва, то в Яни почалася істерика. Вона згадує, що викинулася б у вікно, якби у неї тоді були сили.

Розтин тіла малюка робили в Кропивницькому. Звідти прийшла довідка, що дитина народилася здоровою, доношеною, але померла від асфіксії. Зі скандалом рідні змусили лікарів віддати їм тіло хлопчика, щоб поховати.

Яна не змогла бути присутньою на прощанні з дитиною, оскільки лежала в лікарні. Вона досі вдома не може вставати, за нею доглядає мама.

Яна не змогла бути присутньою на похоронах сина
Яна не змогла бути присутньою на похоронах сина

«Ніхто з лікарів не зайшов до мене в палату й не перепросив. Мама ходила до головного лікаря, він обіцяв, що розбереться й зайде. Але я його так і не бачила. А на восьмий день мене виписали, фактично викинули звідти, як собаку», – каже Яна.

Коли жінка змогла встати й вийти в коридор, то зустріла там лікаря Наталю Мороз, вона посміхалася, наче й не було нічого.

Яна попросила її пояснити, у відповідь тільки почула – так вийшло. А потім сказала, що не лише вона в цьому винна, адже запрошувала і Ганну Василівну Бровченко.

До них підійшла і Бровченко, крутила щось в руках, а в очі подивитися так і не посміла.

Жінці не хотіли віддавати документи, довелося чекати п’ять годин. Обмінну карту породіллі так і не повернули, зі скандалом вдалося вирвати тільки копію УЗД. Вона підозрює, що лікарі тепер можуть внести зміни в обмінну карту.

У Маловисківській районній лікарні заявили, що внутрішню перевірку проводять, але попередньо вирішили, що причин для кесаревого розтину не було, тому вважають це нещасним випадком.

У поліції Кіровоградської області інформацію за цим фактом внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 140 КК України (Неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником)

Джерело

Loading...