«Дєдиваєвалі»?! Знайомтесь. Це Василь Кононов. На його руках кpов десятків безвuннuх людей!

Uncategorized

Знайомтесь. Це радянсько-російський військовий злочинець Василь Кононов.

Чому саме російський. Бо Росія, незважаючи на рішення Верховного суду Латвії і Європейського суду з прав людини, до останнього захищала цього виродка, називаючи його злочин – прикрим інцидентом. До всього того, Росія надала йому своє громадянство. А на його похоронах в 2011 році був присутній посол Росії в Латвії О. А. Вешняков.

Загрузка...

Цілих 50 років після війни цей садист і вбивця був героєм, він виступав перед школярами, про нього писали газети. На 9 травня він отримував подарунки і ювілейні медальки.

27 травня 1944 року партизанський загін під командуванням Василя Кононова увійшов у латвійське село Малі Бати.

Партизани розійшлися ближніми хуторами і зібрали всіх присутніх чоловіків, а також трьох жінок, та вбили їх.

Одна з жінок була на 9-му місяці вагітності. Шкірманти Зуліан (49 р.) і Владислав (38 р.) — розстріляні, Шкірманти Бернард (50 р.) і Олена (57 р.) спалені живцем, Крупник Модест (49 р.) — розстріляний, Буль Амвросій (54 р.) , Крупники Вероніка (63 р.), Ніколь (37 р.) та Текля (вагітна — 34 р.) — розстріляні, а їхні трупи спалені.

Loading...

Факт насильницької смерті констатований з запису церковної книги, на підставі архівних документів та свідчень 24 осіб: дітей убитих і жителів сусідніх сіл.

На підставі архівних документів встановлено, що Малі Бати не були включені до списку опорних пунктів поліції німецького окупаційного управління даного району, і жоден з жителів, убитих в цій акції, не був мобілізований на службу і не перебував у мілітаризованих формуваннях німецької окупаційної влади. Всі вони були звичайними мирними громадянами.

Насильницька акція проти мирних жителів в мемуарах її виконавців описується як акція відплати, а не як військова операція. Ніхто з жителів під час акції опору не чинив. З показань свідків видно, що після вбивства людей, їх будинки були розграбовані. Партизани з собою взяли худобу, продовольство і одяг. Після розграбування багато будинків разом з господарськими будівлями були спалені.

У 1998 році Василь Кононов, який проживав у Ризі, був заарештований і засуджений Верховним Судом Латвії як військовий злочинець. Велика палата Європейського суду з прав людини залишила вердикт латвійського суду в силі.
А скільки ще таких, Кононових, з руками по лікоть у крові, залишилося не тільки безкарними але навпаки стали героями після війни.

Саме вони виховали наступні покоління, які залили кров’ю Чечню, Грузію, Придністров’я. Причому особливо лютували завжди, щодо мирного населення. А зараз чергове покоління росіян, виховане такими військовими злочинцями як Кононов, заливає кров’ю Україну та Сирію.

Валерій Швець

Loading...
Loading...