Не час для конфліктів. Саакашвілі розповів, як зможе працювати з Аваковим та як планує змінити країну

Uncategorized

Потенційний віце-прем’єр з реформ розповів НВ про свої плани роботи в Кабміні і з Зеленським.

21 квітня виповнився рік з дня обрання Володимира Зеленського президентом. Ювілей він відзначив спогадами про зроблене.

Загрузка...

А 22 квітня глава держави згадав про одну знакову для України людину: Зеленський запропонував Міхеїлу Саакашвілі, колишньому президенту Грузії та екс-голові Одеської області стати віце-прем’єром з реформ в уряді Дениса Шмигаля.

«Для мене велика честь отримати від президента Зеленського пропозицію стати віце-прем’єром уряду України з реформ», — написав з цього приводу у ФБ сам Саакашвілі.

Несподівана кадрова пропозиція Зеленського викликала бурхливі суперечки у соцмережах. Хтось згадав про протистояння Саакашвілі із п’ятим президентом Петром Порошенком і його командою, а інші навпаки побачили в поверненні екс-губернатора шанс вдихнути нову реформаторську енергію в діяльність уряду.

Але для того, щоб Саакашвілі став віце-прем’єром, за нього повинні проголосувати не менше 226 депутатів ВР. І поки що невідомо, чи зуміє команда Зеленського зібрати їх.

24 квітня, Саакашвілі презентує свої плани перед фракцією партії Слуги народу. А сьогодні він поговорив з НВ про старі конфлікти та свої нові реформаторські ідеї.

— Коли відбулася ваша розмова з президентом?

— Пару днів тому. Це була ґрунтовна розмова. Президент в курсі всіх проблем і дуже глибоко розбирається в нинішній ситуації.

Loading...

— Розмова була в Офісі президента (ОП)?

— Так.

— Це президент запропонував вам посаду віце-прем’єра?

— Це обговорювалося в ході розмови, — як застосувати мій досвід, знання і бачення.

— Коли відбудеться ваша зустріч із фракцією Слуга народу?

— Завтра. Оскільки завтра всі з’їдуться до Києва. Але вже сьогодні я проводжу розмову з окремими групами депутатів, яким цікаво, що я хочу зробити для держави.

— У Раді будуть голоси за ваше призначення віце-прем’єром?

— Те, що я хочу донести до депутатів, що парламент повинен стати важливим драйвером в реалізації реформ. Тому що зараз зв’язок між урядом і парламентом не налагоджений. Уряд хоче, щоб депутати автоматично підтримували всі їхні законопроекти, нічого навіть їм не пояснюючи. Без комунікації з більшістю і без підтримки Ради проводити реформи складно. Віце-прем’єр — це як міністр без портфеля. Тому потрібна злагоджена робота всіх. Це я і хочу пояснити більшості.

— Що ви будете робити на посаді віце-прем’єра?

— Працюючи в уряді, я хотів би сконцентруватися на двох моментах: 1) переговори з МВФ, 2) дерегуляція, — дуже важливо, щоб зміцнів малий і середній бізнес.

— На чию підтримку, окрім депутатів Слуги народу, ви розраховуєте завтра в Раді? У вас же з Юлією Тимошенко, лідером фракції Батьківщина, хороші відносини…

— Так, хороші. Але це депутатам вирішувати, підтримувати чи ні. Наприклад, у мене немає ніяких суперечок і розбіжностей з Голосом, з їхньою політикою.

Мені дуже важливо, щоб все було відкрито, прозоро і без договорняків. У мене немає депутатських груп. Це ініціатива президента, і, до речі, прем’єр-міністра. Денис Шмигаль дуже наполягав на тому, щоб залучити мене в уряд.

Я не збираюся стрибати через голову, дзвонити лідерам фракцій, — це рішення мають прийняти депутати самостійно.

— Всі чудово пам’ятають вашу перепалку з міністром МВС Арсеном Аваковим, він навіть кидав у вас склянку з водою. Як ви будете працювати з ним в одному Кабміні?

— Міністр МВС — це номенклатура президента. Віце-прем’єр з реформ не перетинається з міністром МВС у своїй роботі. Це зовсім різні напрямки. Та й зараз дуже складна ситуація, конфлікти можуть лише її погіршити. Я збираюся працювати, а не конфліктувати.

— Але ви ж напевне читали, що про вас вчора писали в соцмережах. І одне з головних побоювань з приводу вашого призначення — це ваша конфліктність і вміння сваритися з усіма.

— Це дуже помилкове уявлення про мене. Я вже рік в Україні [коли Володимир Зеленський став президентом, він відновив українське громадянство Саакашвілі, після чого екс-губернатор повернувся у країну]. Ходжу іноді по телеефірах. У мене за цей рік було багато можливостей когось звинувачувати, чимось дорікати, але я не вважаю для себе це пріоритетом у житті. Я цього не робив. Зараз, коли на Україну насувається щось недобре і ми не знаємо, з якими наслідками країна вийде після коронавірусу, для конфліктів точно не час.

— Ви сказали, що один із пріоритетних напрямків, яким ви б хотіли займатися — дерегуляція. Але країною продовжують керувати олігархи: Ахметов, Коломойський… Як ви збираєтеся взаємодіяти з ними?

— Рівновіддалятися від усіх. У пріоритеті повинен бути український народ. Так, зараз країною керують 5−6 людей, в Україні діє феодальна олігархічна система. Це потрібно змінювати. Тому, перш за все, я вважаю, що потрібно розширювати середній клас, потрібен швидкий розвиток економіки.

Джерело

Loading...