Зеленський так і не почув Українців?! Кого Єрмак готовий представити як «громадського діяча ЛДНР»? Активістів «Юнармии»? «Народной милиции»? Актив РПЦ??? Далі що, квота в ВР?

Uncategorized

Глава ОП А.Єрмак сьогодні під час брифінгу одночасно і спростував, і підтримав інформацію щодо скандальної «Консультаційної ради»: «В НАС НЕМАЄ ЧАСУ НА ПЕРЕМОВИНИ, ЯКІ НЕ ПРИНОСЯТЬ РЕЗУЛЬТАТУ. Наша позиція є незмінною і я завжди її півторюю. На жаль, є деякі сили, деякі люди, які сьогодні чомусь приписують нам те, чого ніколи не існувало. …МИ НІКОЛИ НЕ ВЕЛИ ПЕРЕМОВИНИ НІ З ТАК ЗВАНИМИ «ЛНР», «ДНР», не з терористами, не з сепаратистами, І НЕ БУДЕМО НІКОЛИ ЇХ ВЕСТИ. …В Мінських домовленостях …присутні підписи представників «ЛНР» та «ДНР».

Так от, у цих домовленостях є умови, за якими Україна повинна погодити деякі законодавчі акти з представниками територій. Всі більше 5 років, які відбувається процес в Мінську, на цих переговорах присутні тільки ПРЕДСТАВНИКИ «ЛНР» ТА «ДНР», і всі про це знають. Вони НЕ Є УЧАСНИКАМИ ТРЬОХСТОРОННЬОЇ КОНТАКТНОЇ ГРУПИ. І за нашої каденції ніколи їми не стануть. І ТОМУ ПЕРЕД НАМИ ВСТАЛО ПИТАННЯ, ЯК МИ МОЖЕМО СЬОГОДНІ І З КИМ МИ ГОТОВИ ПОГОДЖУВАТИ ПИТАННЯ З МИНСЬКУ. І наша позиція є дуже принциповою. Ми готові сьогодні говорити з нашими громадянами, які тимчасово проживають на окупованих територіях, які сьогодні не є учасниками не війни на Донбасі, на яких нема крові наших героїв і наших бійців. І ця позиція ніколи не змінювалась. І ось ВИНИКЛО ПИТАННЯ, ЯК ЖЕ МОЖНА СТВОРИТИ ТАКУ ПЛАТФОРМУ, НА ЯКІЙ ГРОМАДЯНИ УКРАЇНИ, ПІДКРЕСЛУЮ ЦЕ, МОЖУТЬ ГОВОРИТИ… які проживають сьогодні на контрольній та не на подконтрольній уряду України території. Тільки про це йшла мова.

Загрузка...

МИ ХОТІЛИ ПРИПИНИТИ МОНОПОЛІЮ НА ПРЕДСТАВНИЦТВА ОКРЕМИХ РАЙОНІВ ДОНБАСУ ПРЕДСТАВНИКІВ «ЛНР» ТА «ДНР». І ця платформа, яку ми знайшли робочу назву для неї — Координаційна рада — є саме реалізацією цієї ідеї. Тому, так, ми підняли це питання. Але сказали, що це питання буде остаточно вирішено після консультації з нашими німецькими, еее… німецькімі та францюзькімі партнерами, також з ОБСЄ. Все інше ви бачили. Добрі люди виклали це в інтернеті, не дочекавшись. Тому що коли ми приїхали, нашою метою було винесення, якщо сьогодні, я думаю, що мої колеги, які приймають участь сьогодні в Мінському процесі, вже багато про це говорили, тому що українська сторона з самого початку хотіла і продовжує займати цю позицію, ЩОБ ЦЯ ПЛАТФОРМА БУЛА ПЛАТФОРМОЮ, СТВОРЕНОЮ САМЕ ГРОМАДЯНСЬКИМ СУСПІЛЬСТВОМ. Там НЕ ПЕРЕДБАЧАЄТЬСЯ УЧАСНИКІВ, ЯКІ БИ БУЛИ ПРИЗНАЧЕНІ ДЕРЖАВОЮ. І ми бачимо учасниками цієї платформи громадських діячів, представників церков і так далі. Але сьогодні ці консультації продовжуються. І ТІЛЬКИ ПІСЛЯ КОНСУЛЬТАЦІЇ ЗІ СУСПІЛЬСТВОМ, З ПАРЛАМЕНТОМ УКРАЇНИ ЦЕ БУДЕ ПРИЙНЯТО ПО ЦЬОМУ ПИТАННЮ ОСТАТОЧНЄ РІШЕННЯ. Тому прошу не розганяти зради або якихось думок, які не мають під собою ніякого обгрунтування».

Ще раз: Єрмак озвучив позицію «ніколи ніяких переговорів з «ЛДНР» в рамках ТКГ, бо вони не результативні». Проте одразу ж озвучив плани тих же переговорів, але в рамках «платформи».

Єрмак чітко позначив позицію, що влада вважає окуповані території «громадянським суспільством». І спокійно заявляє, що «держава» (це він і щодо «ЛДНР» так?) не призначатиме учасників «платформи». Кого він готовий представити як «громадського діяча ЛДНР»? Голів окупаційних адміністрацій? Активістів «Юнармии»? Лідерів «Народной милиции»? Плюс пропагандистський актив РПЦ, котрої окремо від Кремля просто не існує.

Отже, підсумок: ті, хто сприйняв сьогоднішній брифінг демонстрацією різкої зміни позиції владної команди щодо взаємодії «ЛДНР», просто сприйняв бажане за дійсне.

Єрмак чітко зазначив, що влада України шукатиме дієвий формат взаємодії з «ЛДНР» і шляхи формальної легітимізації цієї взаємодії (бо правовим механізмом «консультації з суспільством» не забезпечені, це буде максимум кілька більш-менш масових піар-акцій, можливо, підписних листів, — якщо взагалі щось буде, крім організації тисяч схвальних коментарів на фб-сторінці В.Зеленського). І має намір послідовно наполягати, що учасники «платформи» — саме «представники громадянського суспільства», це геть інше, ніж колаборанти і ополчєнци.

Тому вони, звісно, мають право на власну думку, відмінну від інших українців, мають право на представництво в парламенті, мають право на самовизначення щодо мови і багато на що ще.

Ця модель ситуації малоприємна, доволі песимістична – але, на жаль, близька до реалій.

Алексей Голобуцкий

Loading...