Ну все! Видихнула! Сьогодні мою маму виписали з лікарні, де вона лежала з діагнозом «коронавірус»! Я вирішила поділитися нашою історією, — українка

Uncategorized

Ну все! Видихнула! Сьогодні мою маму виписали з лікарні, де вона 11 днів лежала з діагнозом «коронавірус»! 😃😃😃 Щоб всім підняти бойовий дух, я вирішила поділитися нашою історією (зі згоди мами). Я напишу ті методи, які допомогли особисто нам. Друга частина поста стосується всіх, хто зіткнувся з короновірусом, не важливо за кордоном, чи в Україні. Спойлер: дослідним шляхом ми з’ясували, коронавірус дуже боїться позитиву 😉

🦠🦠🦠 ІСТОРІЯ ХВОРОБИ 🦠🦠🦠

Загрузка...

Коли почався весь цей триндець, моя мама була в Німеччині. У неї заболіло горло, почався сухий кашель, головний біль, нудота, піднялась температура. За кілька днів мама почала задихатися і втратила свідомість. Там, на місці, подруга мами викликала швидку. В лікарні зробили лабораторний тест – діагноз підтвердився… Коронавірус… Ми зібрали сили і приготувались до боротьби.

Наступного ранку мамі стало зовсім зле. Вона не могла нормально дихати. Їй дали кисневий балон, підключили крапельниці – це трохи допомогло.

І тут раптово маму вирішили… виписати! «Вам вже краще, далі лікуйтесь вдома». В Німецькій лікарні панічно бояться коронавірусу – це зрозуміло. Але через це виписувати людину, яка годину тому лежала з кисневим балоном?! Мама сказала їм, що з лікарні не піде. Силою її виганяти не стали.

🇺🇦🇩🇪🇺🇦 ПІДТРИМКА МЗС 🇺🇦🇩🇪🇺🇦

Loading...

Ми вирішили, що потрібно піднімати посольство, Міністерство закордонних справ – що завгодно! І тут на нас чекав ряд сюрпризів…

На сайті посольства України в Німеччині є два номери, що підписані «Оперативна служба, виключно у разі загроз життю громадян України». Туди я і зателефонувала. Один номер не відповідав. По другому підняла слухавку якась коза. От реально коза! Вона нахабним тоном відповіла: «Дівчино, як ви уявляєте, ми можемо щось зробити, якщо ми в Дюссельдорфі, а ваша мама в Кельні?!»

Серйозно?! Я звідки знаю, як ви мені можете допомогти? Я телефоную саме для того, щоб це дізнатися! «Ми таким не займаємось» — відрізала курка. Добре, кажу, але ж нам кожного дня повідомляють в новинах, скільки наших громадян перебуває на лікуванні за кордоном – хто збирає цю інформацію? Дайте мені їх телефон! Курка роздратовано гаркнула: «Я не знаю, хто цим займається!» На жаль, я не спитала імені даної особи, а то би з радістю зганьбила її на весь ФБ.

Хрєн з тобою, золота рибка. Я знайду, куди ще зателефонувати. Прошерстила сайт МЗС. Пишуть: звертайтеся на цілодобову гарячу лінію. Ок. Звертаюсь. Ще раз звертаюсь. 25 раз підряд звертаюсь – не беруть слухавку!!! 👿🤬😤

Родичі почали мені скидати всі ті номери, які ходять по ФБ у разі підозри на коронавірус. І що ви думаєте? А вгадайте! Жоден з них не відповідає! Я не знаю, може тому, що була субота, може на той момент робота на цих лініях ще не була налагоджена, але факт залишається фактом: номери були, а користі з них – нуль! 🤷‍♀️

Я вже думала шукати особистий номер міністра, коли мені пощастило вийти на МЗС. І от з цього моменту можу лише подякувати – через годину на моєму телефоні висвітився дзвінок з Німеччини, з консульства.

Loading...

Це була найприємніша розмова за день. Настільки щира, співчутлива, хороша пані – словами не передати. Вона зібрала всю інформацію, пообіцяла тримати ситуацію на контролі.

Зранку вона особисто зателефонувала моїй мамі, сказала, що мама не одна, про неї знають, якщо будуть проблеми — звертатись зразу до неї. Маму це розчулило і підбадьорило одночасно: сам факт такої підтримки вкрай важливий! Марта (так звати дівчину з консульства) відправила в лікарню офіційний лист від МЗС про те, що дана пацієнтка перебуває на міжнародному контролі. Більше маму з лікарні не виганяли.

Марта телефонувала нам майже кожного дня – і мені, і мамі. І хоча шлях до цієї прекрасної жінки був тернистим, ми дуже вдячні МЗС і особливо Марті Задворняк! Більше би таких людей!

📌📌📌 МОРАЛЬ 📌📌📌

✅ По-перше, подібними питаннями займається консульство, а не посольство (я про це не знала). От тільки навіщо всім за кордоном прийшли смс з телефоном посольства — чорт його знає.

✅ По-друге, якщо ваш рідний захворів на коронавірус за кордоном, не здавайтесь, поки не піднімете консульство і все МЗС! Не опускайте руки! У мене вийшло і ви зможете!

❗️❗️❗️ВАЖЛИВО: З усіма, кому додзвонитесь, спілкуйтесь спокійно, доброзичливо, ввічливо. Повірте, у них там теж зараз аврал! Вони теж люди! Саме завдяки ввічливості врешті мені допомогли. Я тільки тій курці з посольства пару ласкавих сказала і то після хвилин п‘яти культурної людяної розмови 😇

✅ Ще момент. Якщо ваш рідний захворів на коронавірус за кордоном – велкам ту зе клаб боротьби зі страховою. Наразі у нас в країні не існує законів, які підтримують громадян у подібних ситуаціях. Зараз до розгляду тільки подаються законопроекти про підтримку лише малозабезпечених людей на території України. До тих, втрапив в халепу за кордоном, справа, можливо, дійде пізніше. Отже, зі страховою ви сам на сам. А вони, зрозуміло, не горять бажанням платити.

Вам точно знадобиться допомога юриста. Мене консультує прекрасний юрист, адвокат Виктория Кристова. Боротьба зі страховою тільки починається, але думаю, з таким професіоналом, ми щось вигадаємо! Віка, дякую тобі! 😘

💊🩸💊 ПРО ЛІКУВАННЯ 💊🩸💊

Хто ще не знає: не важливо, де ви захворіли (в Україні чи за кордоном) ліків від коронавірусу немає ніде!

У нас в сім’ї були дискусії через те, що мамі не призначають антибіотики. Пояснюю зі слів лікаря: антибіотики можуть призначати лише у випадку, якщо розвилась супутня БАКТЕРІАЛЬНА інфекція. Бо вірусам антибіотики – до сраки. Будете вбивати мікрофлору, а краще ставати не буде ❌⛔️❌

Єдине, що робили мамі – підтримуючу терапію: парацетамол, крапельниці з корисними розчинами і для зняття інтоксикації і кисневий балон при потребі. На фінальному етапі призначили інгаляції. От і все лікування! Таке є і у нас. Тільки коштує значно дешевше.

Отже, де би не перебував хворий, потрібно, щоб імунна система працювала добре – вона ледь не єдина реальна зброя проти цієї напасті! А це не в останню чергу залежить від настрою людини. Бо якщо людина здалась, не хоче боротися – так справа не піде.
Вкрай важливо підтримувати бойовий дух хворого!

❤️❤️❤️ ЯК ПІДТРИМАТИ ХВОРОГО НА КОРОНАВІРУС ❤️❤️❤️

Не важливо, за кордоном ви чи в Україні, вас не пустять в палату. Тому підтримувати доведеться дистанційно.

☝️☝️☝️ Перше, що обов’язково треба донести до хворого: ця хвороба протікає хвилями: то дуже погано (здається, що помираєш) то стає краще. І це чудова новина! Хворий має чітко розуміти: погана хвиля скінчиться і у нього буде час перепочити і набратися сил.

Бувало, що мама після чергової хвилі навіть не могла говорити, а через кілька годин голос ставав майже веселим. Півдня-день перепочинку і потім наступна хвиля. Щоб хворий не впадав в паніку, він також має розуміти: після покращення буде ще хвиля поганого стану. Але це також пройде! Розуміння, що це не вічно, що це скоро пройде дуже додає сил на боротьбу! Попереджений – значить озброєний.

✅ ПІДТРИМКА. ЕТАП 1️⃣ – ВИВІЛЬНИТИ НЕГАТИВНІ ЕМОЦІЇ

Якщо ваш близький почав говорити про страх і самотність, не затикайте йому рота! Емоції нікуди не дінуться! Вони залишаться замкнені всередині і будуть руйнувати вашого рідного! Дозвольте людині виговоритися, при потребі – поплакати. Ваша задача – прийняти ці емоції. На цьому етапі не треба заперечувати страх, треба ВИСЛУХАТИ! Скажіть: «Боятися – це нормально, плакати – це нормально. Ти людина – тому тобі страшно. Знаєш як «сильная женщина плачет у окна».

✅ ЕТАП 2️⃣ – НАГАДАТИ СИТУАЦІЇ, КОЛИ ЛЮДИНА БУЛА СИЛЬНОЮ

Після того, як почуття вивільнені, нагадайте близькому ситуації, коли він був дуже сильним. Розкажіть про них в деталях, щоб підняти ці спогади!

Наприклад: «Боятися це нормально, і ти стільки раз йшла проти страху! Ти дуже сильна жінка! Пам’ятаєш, як я ще дитиною страшно захворіла. Ви мене повезли в Харків в лікарню. Але на пів дорозі зламалась машина. Тато залишився посеред траси, а ти взяла мене – майже непритомну і дотягла до лікарні попутками, пам’ятаєш? Ти підняла на вуха всю лікарню, щоб мене прийняли, бо лікарі вже розійшлися по домах. Пам’ятаєш, тоді сказали, що якби мене привезли вранці, я би вже померла? Я жива завдяки твоїй силі! Ти не здаєшся! Ти вмієш боротися будь-що! І цього разу ти зможеш!»

Нагадайте хворому якомога більше подібних ситуацій!

✅ ЕТАП 3️⃣ – ТИ НЕ ОДИН!

Постійно нагадуйте, що людина не одна. Я просила маму закрити очі, уявити, що я лежу поряд і обіймаю її. Говорила, що кожного разу, коли їй стає гірше, я уявляю, що тримаю її за руку, і щоб вона теж це уявляла.

✅ ЕТАП 4️⃣ НАЙВАЖЛИВІШИЙ І НАЙБІЛЬШИЙ ПО ЧАСУ❗️- ПОЗИТИВ

✳️ Після того, як негативні емоції вивільнені – забуваємо про негатив! Далі тільки жарти, тільки хіхоньки! Категорично забороніть всім родичам ділитися з хворим негативом! Моя мама постійно знаходила в ФБ страшні новини про Італію, про смерті, але хоча б від нас вона отримувала інше. Присилайте хворому тільки позитивну інформацію про коронавірус: про тих, хто подолав хворобу!

✳️ Відеозв’язок – ефект присутності дуже важливий! Ми користувались месенджером. Там можна під’єднати всю сім’ю і бонусом – смішні наліпки на обличчя. Ми спілкувались виключно з наліпками на обличчях! І маму теж навчили це робити.

В тяжкі моменти мама не могла багато говорити, говорили в відео чаті ми – сміялись з нашого вигляду, жартували. А мама просто слухала. Врешті вона почала посміхатися, а згодом після того, як ми винайшли це позитивне «лікування», їй стало набагато легше.

❗️❗️❗️ І хоча етапи з першого по третій потрібно буде час від часу повторювати, позитивного етапу має бути В РАЗИ БІЛЬШЕ, ніж попередніх ❗️❗️❗️

✳️ І останнє: у кожній розмові повторюйте хворому, що ви його дуже любите і чекаєте додому – він вам дуже потрібен. Хворий має знати, за що він бореться!

🆘 ЯК САМОМУ НЕ З’ЇХАТИ З ГЛУЗДУ 🆘

Обов’язково потурбуйтеся про себе! Адже, якщо ви будете розбитим, ви не зможете підтримати рідного! Весь ваш позитив буде фальшивим і це буде відчуватися. Тому:

✅ Поговоріть з іншими рідними чи друзями. Розкажіть їм, що ви відчуваєте. Ви можете плакати, бити подушку, злитися – все що завгодно, що допоможе вивільнити емоції. Все це абсолютно нормально!

Я цього не зробила, все тримала в собі. Була спокійною і стійкою… Ззовні. Всередині – не передати. Врешті після чергової розмови з мамою, коли їй було дуже тяжко, я просто спустилась по стіночці, захлинаючись сльозами в істериці. У цей момент я зрозуміла: я не витримую. Мені потрібна допомога.

✅ Зверніться за допомогою до якісного психолога. Коли у вас болить зуб, ви йдете до стоматолога. Тому, будь ласка, не свердліть душу власноруч! Довірте це спеціалісту!

На щастя, для подібних випадків у мене є майстриня людських душ Анна Ткаченко. Після того, як Аня мене реабілітувала, я вперше за ці дні нормально заснула. Ну і звісно надалі я мала сили і натхнення щирим позитивом підтримувати маму.

🛡⚔️🛡
Завдяки тому, що ми всі були налаштовані позитивно і підтримували одне одного, мама боролася попри страх, попри тяжкі періоди, попри те, що вона у великій зоні ризику з багатьма хронічними захворюваннями! Мама – боєць! Ми всі бійці!
🛡⚔️🛡

Пам’ятайте – позитивний настрой – наше все! Бийте по вірусу підтримкою, жартами і посмішками! У вас все вийде, бо кожен з вас – сильна людина! Пам’ятаєте, як ви виплутувались з такої жопи, що аж страшно згадати? От-от! Ви можете! Ви не здаєтесь, ви йдете далі не зважаючи ні на що!

П.С. з маминих перлів під час хвороби:
Розмовляємо телефоном. Я закашлялась. Мама у відповідь травить анекдот:
«-У тебе що, коронавірус? -Ні, туберкульоз» -Ну слава богу» — і сміється 😄

Інша розмова.
Мама: Що робиш?
Я: Пиво п’ю.
Мама: До кого не позвоню, всі п’ють пиво. Я от думаю, може і мені підшліфуватися пивком: крильця коронавірусу попідрізати, щоб не брякав ними? 😁🍺😁

Всім бажаю попідрізати крильця коронавірусу! 😃
БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ І СИДІТЬ ВДОМА! 😉

Поліна Блащук

Loading...