Коли у Києві стояли собори, у Москві – жаби квакали! Росіяни – це нащадки диких племен, котрі мешкали на задвірках цивілізації

Uncategorized

Заступник міністра МЗС України Василь Боднар у своїй статті для одного із ЗМІ підкреслив, що Росія здавна «славилась» тим, що усе крала та будувала свою історію на людській крові. Так, в України московити вкрали не лише території, Кремль привласнив собі і велику частину української історії: середньовічну державу Київська Русь.

Такі заяви викликали істерику в Москві. Так, речниця МЗС держави-агресора Марія Захарова принизливо обізвала українців «малоросами», заявивши, що Київська Русь немає нічого спільного з Україною.

Загрузка...

Чому для РФ є такою важливою вкрадена історія Київської Русі та що повинна робити Україна, щоб нарешті повернути собі своє коріння.

Про це ІА «Вголос» поспілкувався із істориком, директором Українських студій стратегічних досліджень Юрієм Сиротюком, директором «Інституту трансформації суспільства» Олегом Соскіним та політтехнологом Ярославом Макітрою.

Якою державою була Київська Русь?

Юрій Сиротюк:

Є дві дискусії щодо Київської Русі: історична та політична. Для істориків очевидним є те, що Русь із центром у Києві – це давньоукраїнська держава, колонії якої частково заходили на території сучасної Росії. Тобто це – держава із центром у Києві, котру після занепаду змінило Галицько-Волинське князівство на чолі із Данилом Галицьким.

Олег Соскін:

Україна – це держава, столицею якої є Київ. Тодішня величезна держава, з якою так хоче себе асоціювати РФ, називалась саме Київська Русь, не московська, не псковська, не петербурзька.

Київська Русь – це держава, котра була сформована вже у 5 столітті від Різдва Христового. Проте на території сучасного Києва і раніше були поселення. Тут мешкали наші прародичі – скіфи, анти.

За підрахунками істориків, Києву орієнтовно 2500 років. Тоді як Москві, за підрахунками самих росіян, трохи більше 700 років. Її утворили татари після знищення Київської Русі. Вже на такому примітивному рівні видно, що Путін, вся його пропаганда, всі російські псевдоісторики брешуть про власне походження.

«Росіяни – це нащадки диких племен, котрі мешкали на задвірках цивілізації»

Loading...

Розквіт Київської Русі розпочався, коли до влади прийшли Рюриковичі, тобто князь Олег. Він – це по суті перший класичний імператор Київської Русі. Русь мала свої території та устрій. І там, де зараз є Москва, мешкали різні дикі племена – мокша, чудь. Це були околиці Київської Русі, глибока провінція, тоді як Київська Русь була потужним державним утворенням, на рівні із Візантією. Після прийняття християнства Русь стала цивілізованою, найбільшою на той час європейською державою. Ця країна була правовою. Пригадаймо тільки збірку законів Ярослава Мудрого «Руська правда». Тобто не московитська, не мокшанська, не чудська, а саме – руська. З дітьми наших князів хотіли одружитися усі європейські правителі. І це свідчить про впливовість Київської Русі.

У Києві будувались храми, була величезна бібліотека Ярослава Мудрого. А що ж у цей час було у Москві? Болото, у якому жаби квакали.

А потім різні племена монголів об’єдналися, щоб знищити найбільшу православну державу. Допомагали демонтовувати Київську Русь і московити. Зокрема син Юрія Долгорукого, Андрій, котрий був напівтюрком. Він зібрав банду таких самих, як і він, та пішов війною на Київ. Саме він послабив Київську Русь, зробивши її вразливою для ворогів. Як наслідок – у 1240 році Київ був пограбований монголо-татарами. Проте ще тривалий час Київ залишався духовним центром Київської Русі.

Коли Росія офіційно вкрала нашу історію? Навіщо це було їм тоді?

Олег Соскін:

На території Московії не було русичів. Там жили фіно-угорські народності. Ці племена були неписьменними, у них не було навіть своєї грамоти. Це були якісь недолюди, котрі вміли лише красти і вбивати. Натомість вже Петро І вирішив, що такі предки для московитів – це сором. Саме тоді Росія почала красти українську історію, мову, граматику, церкву. Вони навіть вкрали нашу назву – Русь. Московити – це бандити, розбійники і злодії.

Київська Русь – це проукраїнська держава, чому для московитів є такою важливою її історія?

Ярослав Макітра:

Для Росії є важливою Київська Русь, бо у середньовіччі це було вагоме і велике європейське державне утворення. Росія присвоїла собі історію Київської Русі, щоб продемонструвати свою зверхність. РФ і зараз продовжує будувати Радянський союз на тих територіях, де раніше і була Київська Русь. А тому для РФ важливо доводити собі, що Київська Русь – це їх держава. Таким чином вони можуть виправдовувати військову агресію, анексії територій чужих держав, поширювати міфи про «братні народи».

Юрій Сиротюк:

Ключова боротьба, котра йде між Україною та Росією – це війна ідентичностей. І якщо Україна усвідомить себе спадкоємицею великої держави Русі, то хто така тоді РФ? От ми, наприклад, минулого року видали «Словник української мови VI століття». У ньому є 8 тисяч слів, котрі українці використовували ще у VI столітті. Тобто ті, хто розказує, що спочатку була Русь, а до цього нічого не було, – це брехня.

Якщо у них забрати історію Київської Русі, з’ясується, що вони – це повністю азійська держава, котра не має стосунку до цивілізованого світу

Росія – насправді утворення, народжене монголо-татарами. Це – суміш частин Золотої Орди. І якщо у них забрати історію Київської Русі, з’ясується, що вони – це повністю азійська держава, котра не має стосунку до цивілізованого світу. Її території свого часу були лише колонією давньоукраїнської держави, потім вони служили монголо-татарам і лише згодом їх цар Петро вирішив вкрасти у європейських держав і герб, і прапор. А у нас – історію України-Русі.

Крадіжка історії Русі полягає у тому, що Росія хоче легалізувати себе у Європі та знищити Українську державу.

Як в нашій державі та у світі слід популяризувати те, що Україна – це єдина спадкоємиця Київської Русі?

Юрій Сиротюк:

Наші політики і досі є недостатньо освіченими у питанні історії власної держави. В Україні часто є популярними радянські версії історії, котру нам написав комуністичний режим. Натомість ми нічого не робимо для популяризації своєї версії історії, ми не вивчаємо її у школах. Натомість РФ витрачає величезні гроші на свою псевдоісторію.

А тому у політичному плані в Конституцію України потрібно внести норму, що Українська держава є спадкоємницею Київської Русі, Козацької держави, УНР, ЗУНР та Карпатської України. Тобто конституційно показати, звідки походить українська держава. Бо зараз Україна себе подає як спадкоємиця УРСР. А це утворення було колонією Росії. Для того, щоб записати у Конституцію своє походження, нам доведеться засудити польську, угорську, румунську та російські окупації українських територій. І якщо це вже буде закріплено у Конституції – це означатиме відновлення історичної справедливості.

За таких умов все стане зрозумілим: дітям у школі більше не розказуватимуть про «братні» слов’янські народи, а про велику праукраїнську державу. А у світі нас поважатимуть і говоритимуть правду тільки після того, як ми про це заговоримо.

Олег Соскін:

Дійсно. Треба нарешті почати говорити правду про себе. Лише тоді, коли українці зрозуміють хто ми, можна відірватись від пазурів Москви. Україна має заявити, що вона є спадкоємицею Київської Русі. Тоді все стане на свої місця.

Що отримає Україна від відновлення цієї історичної справедливості?

Юрій Сиротюк:

Росія завжди атакуватиме Україну. Проте ми вже для себе чітко розумітимемо, що у нас із росіянами ніколи не було добровільного співіснування в межах однієї держави. Це покаже, що наша історія та російська – це дві різні речі. Ми усвідомимо, що історія України та Росії – це постійне протистояння двох ідентичностей. Ми всю свою історію воювали проти росіян. Бо Україна являла собою останню прикордонну європейську державу, а РФ була класичною азійською державою. Ми нарешті зможемо позбутися міфу про «братній російський народ». Бо найгірше у сучасній війні проти РФ – це те, що дехто каже: «є Путін і це – ворог, а є якийсь там «братній народ». Але Путін не клонував себе і не вбиває українців на Донбасі. Це роблять ті ж самі «братні» росіяни. І так відбувається, бо Україна – це простір свободи, РФ – простір несвободи. Ми тисячоліттями протистоїмо Росії. Це – ті ази, які давно відомі історикам, проте досі незрозумілі суспільству. А тому виникають різні міфи, котрі погано впливають на нашу державну безпеку.

Росія без України не має історії, вона втрачає своє месіанство, що Москва – це «третій Рим». Бо Москва не має нічого спільного з історією хрещення Русі. Росія – це брехлива держава, котра дійсно зведена на чужій крові. От їхній Іван Грозний – це яскравий приклад монгола. Він не мав нічого спільного із Руссю.

Коли ми відділимось від Росії і скажемо, що це – наше, то тоді ми простежимо давню співпрацю України та Європи. І ще одне важливе: якщо ми віддамо свою історію Росії, то для цивілізованого світу виникне питання: звідки взялась Україна? От російські історики переконують, що ми з’явились у 15 столітті у знищеному монголо-татарами степу. Хто ми? Звідки ми? А тому росіяни, їдучи закордон заявлять, що «Київ – це мать гарадов рускіх», що «княжна Анна – це російська цариця». А хто тоді ми, чому ми тут живемо?. Ми повинні пропагувати, що це все наше, інакше спочатку ми втратимо свою історію, а потім – і державу.

Є два ланцюги, котрими РФ тримає Україну: це – «вєлікая атєчєствєная вайна» і спільна історія, міф про «братній народ». І якщо ми цей міф розвінчаємо, то вони залишаться ні з чим.

Ми стоїмо зараз перед світовими викликами, коли ми повинні знати, а ким ми є? І євреї, і поляки показують нам дуже хороші приклади. А у нас відсутність історичних знань спричиняє геополітичні помилки.

Олег Соскін:

Якщо Україна поверне собі свою історію, Росія духовно дуже збідніє. Це покаже, що у Росії немає родоводу, що вони раніше були під владою Києва, а не навпаки. Повернувши собі свою історію, з’ясується, що ніякої російської величі не існує, що історія Росії – це крадіжки та історичні фальсифікації. Що РПЦ – це збіговисько генералів КДБ.

Зараз Росію об’єднують фактично міфи про «скрєпи», «братні народи». Тобто вони живуть хоч і бідно, але «скрєпно». А якщо зникнуть ці міфи, то навколо чого об’єднуватиметься Росія? І тоді з’ясується, що у них немає держави. Правда про Київську Русь призведе до розпаду Росії. Тоді РФ просто зникне з карти світу. І цього Росія дуже боїться. Після розпаду РФ Україна має змінити свою назву на Русь-Україна. Лише так ми відновимо свою історію і станемо справжньою та сильною державою українців.

Джерело

Loading...